28 Kasım 2011 Pazartesi

MÜŞAVİRLİK ve DANIŞMANLIK

Metrik Mühendislik, kurulduğu günden bu yana Trafolu işletmelerin Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu, bakim ve danışmanlık hizmeti, Fabrika, işyeri alış-veriş merkezi, otel v.b. yapıların Kontrollük ve Teknik Uygulama sorumluluğu v.b.  Mühendislik - Müşavirlik hizmetlerini vermektedir.

KOMPANZASYON HİZMETLERİ

ELEKTRİK FATURALARINIZDA REAKTİF CEZA ÖDÜYORMUSUNUZ?

ELEKTRİK FATURALARINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİYORMUSUNUZ?

Elektrik faturalarındaki cezalı ödemelerin genellikle farkına varılmaz. Aktif harcama sanılarak, reaktif kullanımdan dolayı fazla fatura tutarları ödenir. Tesisinizdeki kompanzasyon sisteminin düzenli olarak takip edilmesi ve  periyodik bakımının yapılması gerekmektedir. Aksi halde oluşabilecek olumsuz durumda fazla elektrik faturası ödenmesi kaçınılmaz olabilir. VE-MA Mühendislik olarak tesisinizdeki kompanzasyon sisteminin periyodik bakımını ve onarımını yaparak sizi bu durumlardan koruyabiliriz.

TESİSLERDE REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU ve ÖNEMİ

Üretici ve tüketicilere kompanzasyonun önemi kavratılarak, ülkemizdeki enerji kayıplarının azaltılması sağlanabilir. Böylece, işletmeler tarafından fazladan ödenen enerji harcamaları giderilmiş olur.
Reaktif enerjinin kompanze edilmesi, şebeke taşıma kapasitesini arttırmasından ve enerjinin israfını önlemesinden dolayı ülke ekonomisi için vazgeçilmezdir.

Reaktif yada kapasitif cezalar, tesislerin kompanzasyon panolarına gerekli bakımın yapılmamasından ve en önemlisi tesis büyüdükçe kompanzasyon panosunun küçük kalmasından dolayı meydana gelmektedir. Çözüm, kompanzasyon panosunun yeniden şekillenmesi ile mümkündür.
Reaktif güç rölesinin normali gösterdiği durumda bile, sayaçlarda anormal bir durum olup olmamasının kontrol edilmesi gerekir. Eğer bir sorun varsa, dengesiz tüketim, yanlış bağlantı olup olmadığı, kondansatör ve kontaktörlerin kontrol edilmesi gerekir.
Sistem sürekli denetim altında tutularak, periyodik olarak takip edilmelidir. Aksi halde oluþacak olumsuz durumda, müdahalede geç kalınmış ve reaktif cezaya girilmesi kaçınılmaz olacaktır.

Metrik MÜHENDİSLİK bu güne kadar yapmış olduğu kompanzasyon sistemleri ile, firmaların kompanzasyon ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, periyodik takip, bakım ve yaptığı düzenlemeler ile firmaların enerji masraflarını önemli oranlarda azaltmıştır


PERİYODİK BAKIM ANLAŞMASI YAPARAK HİZMETLERİMİZDEN FAYDALANABİLİRSİNİZ.

KOMPANZASYON YAPILMASI TEDAŞ'IN MI,YOKSA ABONELERİN Mİ HAKLARINI KORUYOR?

ABONELER Açısından;

1- Gerilim düşümünü azaltır.
2- Çekilen akımı düşürür.
3- Akım düştüğünden daha küçük akım değerli malzemeler kullanılabilir.
4- Reaktif bedel ödemek durumunda kalınmaz.

TEDAŞ Açısından;

Çekilen güç düşeceğinden gerilim düşümünden kaynaklanan ek tesis masrafından kurtulur. Yani mevcut trafo merkezlerinden daha fazla verim sağlanıp, yeni ihtiyaçlar karşılanabilir.


TEDAŞ  GENEL MÜDÜRLÜĞÜ  HANGİ ŞARTLARDA  KOMPANZASYON  SİSTEMİNİ  ZORUNLU TUTAR?

20.06.2007 tarih, 26558 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmenliğinde Değiþiklik Yapılmasına Dair Yönetmenlik" gereğince, 31.12.2007 tarihine kadar, mesken aboneleri, tek fazla beslenen aboneler, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW'a kadar olan aboneler dışında kalan tüm abonelerin ölçme düzeneðini (sayaç) endüktif reaktif ile kapasitif reaktif enerjiyi ölçecek şekilde tesis etmeleri gerekmektedir. Zorunlu olmasına rağmen, reaktif enerjiyi ölçme sistemi (sayacı) olmayan müşterinin o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji çektiği kabul edilir ve buna göre reaktif enerji bedeli alınır.
Ayrıca 01.01.2008'den itibaren aktif enerji miktarına göre aşağıda tabloda belirtilen oranların üzerinde reaktif enerji tüketilmesi halinde, reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlü olunacağından, kompanzasyon tesisleri olmayan işletmelerin tesislerini yapmaları, mevcut tesisleri olan işletmelerin de bu oranlara göre tesislerini revize etmeleri gerekmektedir.



Bağlantı gücü                            50 kVA'nın altında olanlar                                50 kVA'nın üstünde olanlar
EndüktifReaktif (%)                                      33                                                                            20
Kapasitif Reaktif (%)                                    20                                                                             15


Aksi halde işletme cezalı fatura ödemek ile yükümlü olacaktır.

ELEKTRİK PROJE

Elektrik Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatlari ve  Alçak Gerilim Tesisleri, Jeneratör Tesisleri, Bina veya Direk Tipi Trafo Merkezleri, Santiye ve Tarimsal Sulama Tesisleri, Paratoner Tesisleri,Topraklama ve Aydinlatma Tesisati Isyerleri veya konutlarin kuvvetli akim, zayif akim ve yangin ihbar sistemleri projeleri, şartname, keşif metraj ve yaklaşık maliyet hesabı, çagimiz teknolojisine göre VE-MA Mühendislik 'in uzman kadrosunca talep ve ihtiyaçlar çerçevesinde hazirlanmaktadir.
 ü Elektrik Yüksek Gerilim Uygulama Projeleri
 ü Jeneratör Projeleri
ü Elektrik Enerji Nakil Hatlari Projeleri
ü Bina veya Direk Tipi Trafo Merkezleri Pojeleri
ü Ruhsat amaçli kuvvetli akim, zayif akim ve yangin ihbar sistemleri projeleri.
ü Santiye ve Tarimsal Sulama Amaçli Uygulama Projeleri
ü Ticari ve Konut Abone Projeleri
ü Paratoner Tesisat Projeleri
ü Sanayi Tarifesine Geçis Amaçli Projeler
ü Topraklama Projeleri