7 Aralık 2011 Çarşamba

R S T Faz İsimleri Nereden Geliyor?

Bilindiği üzere üç fazlı alternatif akım sistemlerinde faz isimleri R, S, T olarak adlandırılmaktadır. Bu makalede bu isimlerin nereden geldiği anlatılmaya çalışılmıştır. Alternatif akım ve EMK’leri gösteren vektör veya eğrilerin başlangıç eksenine (x ekseni veya referans ekseni) göre bulundukları duruma faz denir. Üç çeşit faz vardır. Bunlar sıfır faz, ileri faz ve geri fazdır.

 Faz Tanımı: 
Alternatif akım ve EMK’leri gösteren vektör veya eğrilerin başlangıç  eksenine (x ekseni veya referans ekseni) göre bulundukları duruma faz denir. Üç çeşit faz vardır. Bunlar sıfır faz, ileri faz ve geri fazdır.
Elektrikte faz adlandırmalarında kullandığımız R, S, T harfleri  acaba gerçekten birşeylerin kısaltması mı, yoksa sadece rastgele seçilmiş harfler midir? İşte size bu konuda ulaştığım bazı bilgiler.
1.yaklaşım :  R S T fazlarının kaynağı İngilizce adlandırılmalarından gelir.
Öncelikle 3 fazı birbirine göre değerlendirebilmek için Referans alınacak bir faza gereksinim vardır. Yani (Reference Phase), buna göre ikinci sırada olan faza ikinci (Second Phase) ve son olarak üçüncü faza da üçüncü (Third Phase) faz denir.
- (R)eference (Referans)
- (S)econd (İkinci)
- (T)hird (Üçüncü)
2.yaklaşım : Diğer bir açıklama da  ‘S’: second (ikinci), ‘T’: third (üçüncü) kelimelerinin kısaltmaları olarak alınmıştır. ‘R’ harfi için ise ‘first’ (birinci) anlamına gelen kelimenin ‘r’ harfi kullanılmıştır. Bunun nedeni ise ‘f’ harfinin ‘function’ / fonksiyon kelimesini çağrıştırması dolayısıyla  (ayrıca jumper isimleri, haberleşmede gürültü hesaplamaları vs de f harfi yaygın olarak kullanılmakta)  karmaşaya neden olabileceği düşünülmüştür.
3.yaklaşım : İngiliz alfabesinin son 9 harfi baz alınarak;  fazlarda doğrudan  R S T,   motor/cihaz  giriş uçları U V W, motor çıkış uçları X Y Z olarak kabul edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder